Ученици и сви запослени у ЈУ Електротехничка школа „Никола Тесла“ Бања Лука се придружују свјетском обиљежавању 16 дана активизма борбе против насиља над женама и кампањи под називом „Бијела врпца – Мушко НЕ насиљу над женама“, која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права).

 

Циљ кампање „Бијела врпца – Мушко НЕ насиљу над женама“ је подизање свијести јавности о насиљу над женама у Републици Српској. Ношењем бијеле врпце прикључујемо се овој значајној кампањи и тиме дајемо јасну поруку јавности да се залажемо за окончање насиља над женама и дјевојчицама.

 

Oвогодишњом кампањом “Стоп насиљу над женама - Ниједна жртва више!” Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске има за циљ подићи свијест јавности о овој врсти насиља и убиству жене као најсуровитијем облику насиља над женом од стране мушкарца.

 

Родно засновано насиље један је од најраспрострањенијих облика кршења људских права и нарушавања људског достојанства. То је појава са којом се суочавају све државе и која погађа милионе жена и овај проблем је цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Најфаталнији исход насиља над женама је фемицид - убиство жене од стране партнера, стога овогодишња кампања и носи назив “Стоп насиљу над женама - Ниједна жртва више! За сигуран живот сваке жене“.

 

Ми, родитељи и васпитно-образовни радници, морамо освијестити да смо најважнији примјер својој дјеци и ученицима и да ћа дјеца научити рјешавати проблеме управо онако како их ми, одрасли, научимо.

 

Учимо и васпитавајмо нашу дјецу и омладину да је насиље у сваком облику неприхватљиво!

 

                                                                                                    Стручна служба школе:

                                                  Олгица Чикић, психолог