Ученици првог разреда наше школе, у пратњи професора и директорице школе Ирине Чавић, посјетили су 23.04.2023. г. Спомен-подручје „Доња Градина“ код Козарске Дубице у оквиру обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац. 

Ученици и наставници су имали прилику да посјете Изложбену салу, „Творницу сапуна“ и „Тополу ужаса“ која свједоче о свирепим мучењима и масовним убиствима невиних људи. Ученицима су, поред већ познатих информација, додатно предочене слике страдања у Јасеновцу.

Логор Јасеновац је формиран у Другом свјетском рату, за вријеме Независне Државе Хрватске. На том мјесту страдало је и у стравичним мукама уморено 700 000 невиних мушкараца, жена и дјеце.

Посјета Спомен подручју Доња Градина има историјски и васпитни значај за наше ученике, јер нас учи о страховитим страдањима Срба, Јевреја, Рома и свих антифашиста који су за вријеме НДХ били означени као неподобни.

„Страдања која су се овдје десила се никад не смију заборавити, али нити поновити. Ми морамо учити да његујемо културу сјећања и да поштујемо жртве. На нама је да не дозволимо да се то икада икоме више понови! Сваки ученик треба да дође овдје, да види и осјети емоције које буди боравак у овом простору. Тужно и веома је тешко помислити коју патњу је прошао сав тај недужни народ и дјеца...“  нагласили су ученици након посјете Доњој Градини.