Конференција „Наранџасти дан“

 

Поводом обиљежавања Међународног дана борбе против насиља над женама и дјевојчицама, дана 25.11.2022. године, у Дому омладине одржана је конференција под називом „Наранџасти дан“. Конференцију је организовао Институт Перпетум Мобиле, а њен циљ је подизање свијести о проблематици насиља над женама и дјевојчицама, указивање на значај програма превенције насиља међу младима и улога институција и организација цивилног друштва у превенцији насиља. 

Овој конференцији присуствовале су ученице четвртог разреда Ивана Антонић, Ружица Вучковац, Моника Благојевић и Ања Кукић, у пратњи психолога Олгице Чикић.

У оквиру конференције присуствовали смо панел дискусијима „Облици насиља међу младима“ и „Млади у борби против насиља“, а приказан је и филм „Драги ја“.

Ученице су истакле да је насиље свеприсутно, посебно вршњачко насиље и насиље над женама, те да је у интересу свих нас да се едукујемо о томе шта је насиље и како реаговати када свједочимо насиљу или смо жртве насиља. „Љубав није насиље и уколико се у било којој врсти односа не осјећамо угодно и ако трпимо увреде, понижење, омаловажавање, уколико нам неко ограничава слободу или нас физички малтретира. Морамо се томе одупријети и заштитити се. Није срамота обратити се некоме за помоћ, страшно је да тако нешто трпимо и ризикујемо своје здравље и живот!“ закључили су млади на конференцији.

 

                                                                                                                 Стручна служба школе:

                                                                                                                 Олгица Чикић, психолог