Aктивности поводом обиљежавања Дјечије недјеље

 

 

                     Дјечија недјеља у нашој школи обиљежена је у периоду од 03.10. до 09.10.2022. године под слоганом „Подијели радост, знање и љубав“.

Професори из Актива друштвених наука - Сања Малчић, Нада Димков и Бранимир Бијелић су на часовима демократије и историје обрадили тему дјечијих права и одговорности. Ученици су том приликом припремили и видео материјал са којим су учествовали на конкурсу за избор најбољих ученичких радова. Припремљени су и пригодни плакати који су приказани у холу школе.

Сара Гламочић, ученица III-5 одјељења,  је припремила  текст на тему „Подијели радост, знање и љубав“  који је прочитан у одјељењима и изложен у холу школе.



Подијели радост, знање и љубав

 

Како назвати живот у ком сви битни и небитни тренуци које сабирамо остану заувијек закопани дубоко у нама? Ми бисмо рекли преживљавање.

Нека нова књига која ми је отворила очи или савјет који ме је подстакнуо да радим на себи или бољи начин живота који сам открила, све ово пружа велико задовољство које добија потпуно нову димензију када га подијелимо са људима око себе. Несебично позивати друге да искусе исто значи употпунити своју радост. Иако смо дјеца, трудимо се живјети исправно. Успјехе које постижемо, били они животни или школски, вриједни постају једино онда када и друге успијемо инспирисати да постигну исто. Знање које сада стичемо не чини нас моћнијима ако га задржимо само за себе, већ ако га подијелимо са другима. И колико год има сујете и себичности у свијету, хуманост и доброта ће увијек пронаћи пут до побједе.

Било да дијелимо радост, знање или љубав, ми помажемо много, а притом не губимо ништа. Можда нам је данашњица наметнула погрешан начин живота, али ми смо ти који бирамо да ли ћемо поклекнути пред таквим изазовом. И колико год били окружени нехуманошћу и недостатком осјећајности, на крају, мали знак љубави коју подијелимо са неким пробиће све баријере.

"Волим те" није једини показатељ љубави, зато се ми трудимо да љубав покажемо на разне начине, прије свега, поштовањем… јер, шта је љубав уколико нема поштовања? Нисмо рођени из мржње, рођени смо из љубави, па зашто бисмо онда живјели другачије?

Срећа никада неће имати исти укус ако је не подијелиш са другима.                                                                       

                                                                                                                                 Сара Гламочић III-5